Плановете на NASA за следващите няколко години са наистина вълнуващи и

...
Плановете на NASA за следващите няколко години са наистина вълнуващи и
Коментари Харесай

Надеждите на тези хора са огромни, а резултатите могат да бъдат революционни

Плановете на NASA за идващите няколко години са наистина вълнуващи и включват както кацане на Луната, по този начин и проучване на Марс и откриване на от ден на ден от незнайните, които Космосът крие и до този миг.

А отговарящ свършек на тази изпълнена с задачи година ще сложи изстрелването на най-скъпия телескоп, създаван в миналото. След дребни инциденти в процеса на основаването му, James Webb Space Telescope вече е изцяло подготвен да полети отвън орбита на Земята. Заради метеорологичните условия обаче изстрелването се отсрочва от 24 декември за не по-рано от 25 декември.

След броени дни най-голямата и най-мощната галактическа обсерватория, строена в миналото, на стойност 10 милиарда долара ще полети в Космоса в борда на 15-етажна ракета. И в случай че всичко върви по проект, се чака да докара до същинска гражданска война в астрономията. А изстрелването наподобява е по-лесната част.

Това, с което телескопът Уеби, както му викат на галено, се отличава от всички други още на пръв взор, е огромното огледало с широчина 6.4 метра, формирано от 18 плочи с формата на пчелна пита със златно берилиево покритие. Този детайл е прекомерно огромен, с цел да се събере в която и да е съществуваща ракета, по тази причина от NASA са стигнали до единственото възможно решение - да го прегънат и по-късно да се разгъне в Космоса.

Това обаче е много рискована маневра, която от галактическата организация не са правили до момента. Затова и са в подготвеност при зародил проблем - някоя част не желае да се отвори или се счупи, да изпратят астронавти, които да я поправят или подменят. Защото провал би им коствал прекомерно скъпо - освен 10-те милиарда $, само че и години интензивен труд.

Webb е десетилетен план на NASA, Европейската галактическа организация и Канадската галактическа организация. Редизайнът, техническите неточности и рисковите метеорологични феномени неведнъж забавяха завършването на плана и подвигнаха цената му неведнъж от първичните 500 милиона $.

По калкулации на учените, целият развой по калибриранe и заемане на вярната позиция на телескопа ще отнеме към шест месеца, като единствено за разгръщането са планувани две седмици.

Първото и най-важно е разтварянето на слънчевия щит, тъй като телескопът се нуждае от отбрана от другояче изгарящите лъчи. Целта е да се реализира рисково ниската температура от -193 градуса.

Системата за разгръщане е повече от комплицирана. Tя се състои от 140 механизма за освобождение, 70 панти, осем мотора, 400 макари и 400м кабел. При никоя от частите няма авариен вид - така Уеби има общо 344 варианти за неуспех. Защото без безоблачен щит няма и функционираща обсерватория.

Ако всичко проработи както би трябвало, мечтаната температура би трябвало да се реализира за два месеца. Тя е нужна на обсерваторията, с цел да може с висока сензитивност да открие даже най-слабата топлота на далечни звезди и планети в Космоса, предава Business Insider.

Aко слънчевият щит успее да се разтвори вярно и стартира дa изпълнява функционалността си, телескопът би трябвало да разгърне и статив, на който се държи второто огледало, след което да се отворят и две клапи с главните огледала.

При сполучливо минава и през тези стъпки са нужни пет месеца преди Уеби да стартира да прави научни проучвания - три, с цел да подравни огледалата и два, с цел да калибрира научните принадлежности. Едва тогава инженерите от Съединени американски щати, Канада и Европа ще могат да си отдъхнат с облекчение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР